Varhaiskasvatuksen yhteistyössä tarvitaan raameja ja keskustelua

Opetushallituksen ohjeistus raamittaa seurakunnan ja kunnan varhaiskasvatuksen yhteistyötä

Tammikuussa julkaistiin Opetushallituksen ohjeistus varhaiskasvatuksen katsomuskasvatuksen toteuttamisesta ja uskonnollisista tilaisuuksista varhaiskasvatuksessa (OPH-55-2018).

Asiaan liittyen seurakuntiin on lähetetty Kirkkohallituksen yleiskirje.

Ohjeistuksen myötä seurakunnan ja kunnan varhaiskasvatuksen (päiväkodin) välisen yhteistyön laatu ja merkitys korostuvat entisestään. Vasussa seurakunta mainitaan esimerkkinä alueellisesta ja paikallisesta yhteistyöstä ja tässä yhteistyössä seurakunnan tulee toimia Vasun periaatteiden ja tavoitteiden mukaisesti. Kaikessa yhteistyössä tulee aina huomioida lapsen etu ja toiminnan tulee olla pedagogisesti perusteltua.

Katsomuskasvatus

Yhteiskunnan varhaiskasvatus on uskonnollisesti, katsomuksellisesti ja puoluepoliittisesti sitouttamatonta. Katsomuskasvatus on luonteeltaan yleissivistävää – se ei sisällä uskonnon harjoittamista eikä opettamista. Kaikkia lapsiryhmässä olevia katsomuksia tarkastellaan tasaveroisina arvottamatta niitä ja sitouttamatta lasta mihinkään katsomukseen.

Vastuu katsomuskasvatuksesta ja sen käytännön toteutuksesta on päiväkodin henkilöstöllä ja sitä toteutetaan osana varhaiskasvatuksen pedagogista toimintaa. Lasten kanssa tutustutaan erilaisiin katsomuksiin ja niihin liittyviin perinteisiin esimerkiksi vuodenkiertoon liittyvien juhlien, tapahtumien sekä päivittäisten tilanteiden kautta. Lasten ihmettelylle annetaan tilaa ja heidän kanssaan pohditaan heitä askarruttavia elämänkysymyksiä.

Seurakunta voi tarjota yhteistyötä oman osaamisalueensa puitteissa. Esimerkiksi kirkkotilat tarjoavat oppimisympäristön, jotka sisältävät paljon yleissivistäviä elementtejä, jotka ovat avuksi yleiseen kulttuuriperinteeseen tutustuttaessa.

Päiväkerho Maikkulan kappelissa 2015

Uskonnolliset tilaisuudet

Ohjeistuksen mukaan varhaiskasvatuksen järjestäjä (kunta) voi päättää, järjestetäänkö varhaiskasvatuksen yhteydessä uskonnollisia tilaisuuksia, kuten jumalanpalveluksia ja uskonnollisia toimituksia, kuten ruokarukouksia. Sisältyvätkö tähän pyhäkoulut ja pikkukirkot, jää varhaiskasvatuksen järjestäjän päätettäväksi. Lapsen osallistumisesta uskonnollisiin tilaisuuksiin päättää huoltaja riippumatta siitä, mihin uskontokuntaan lapsi ja hänen perheensä kuuluu.

Sopimus luo reunaehdot paikalliselle yhteistyölle

Paikallinen yhteistyö kunnan ja seurakunnan välillä, yhteinen keskustelu sekä yhteistyösopimukset ovat ohjeistuksen myötä yhä tärkeämpiä. Jotta yhteistyö kunnan kanssa voisi toteutua parhaalla tavalla, seurakunnan työntekijöiden on perehdyttävä Vasuun ja erityisesti sen pedagogisiin periaatteisiin. On huomattava, että myös uskonnollisten tilaisuuksien on oltava pedagogisesti perusteltuja, lapsen edun mukaisia ja Vasun kokonaisuutta noudattavia.

Varhaiskasvatuksen järjestäjä (kunta) voi ohjeistuksen mukaan päätyä myös siihen, ettei varhaiskasvatuksen toiminta-aikana järjestetä uskonnollisia tilaisuuksia tai toimituksia. Yhteistyötä voidaan silti tehdä ja järjestäjä voi sopia, että varhaiskasvatukseen osallistuvien huoltajille tiedotetaan mahdollisuudesta osallistua toiminta-ajan ulkopuolella varhaiskasvatukselle järjestettäviin tilaisuuksiin, kuten joulu- ja kevätkirkkoon.

Monelle tuttu koriesite ”Seurakunta varhaiskasvatuksen, koulun ja oppilaitoksen kumppanina” antaa edelleen hyvät pelisäännöt yhteistyön rakentamiselle.

Tässä muutostilanteessa on olennaisinta keskustelu seurakunnan ja kunnan varhaiskasvatuksen välillä, jotta löydetään parhaat yhteistyön tavat. Monet konkreettiset linjaukset tehdään paikallisella tasolla ja parhaat ratkaisut löytyvät yleensä dialogin kautta. On myös hyvä muistaa, että maltti on valttia tässäkin muutostilanteessa. Kannattaa lukea Vasua, ohjeistusta ja neljän korin esitettä rinnakkain ja pyrkiä yhdessä löytämään ymmärrystä siitä, millainen yhteistyö omalla paikkakunnalla palvelee parhaiten lapsen kokonaisvaltaista hyvinvointia.

Teksti: Raija Ojell

Kuva: Sanna Krook, Kirkon kuvapankki

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s