Katsomuskasvatuksen yhteistyö

Miten uusi vasu muuttaa yhteistyökäytäntöjä?

Tämän kevään aikana on eri hiippakunnissa järjestetty Vasu-päiviä. Niissä on pohdittu yhdessä Vasun mukanaan tuomia muutoksia seurakunnan ja kunnan varhaiskasvatuksen yhteistyöhön. Eri puolilla Suomea pohditaan samoja asioita. Yksi keskeisimmistä kysymyksistä on ollut Vasun vaikutus yhteistyöhön:

Miten Vasu muuttaa seurakunnan ja päiväkodin yhteistyötä elokuusta alkaen? Minkälaisia ovat seurakunnan varhaiskasvatuksen vierailut päiväkodissa tulevaisuudessa?

Uusi Vasu todellakin muuttaa seurakunnan ja kunnan varhaiskasvatuksen yhteistyökäytäntöjä. Joistakin käytännöistä on luovuttava ja mietittävä uudenlaisia yhteistyön muotoja. Tämä voi aiheuttaa seurakunnan työntekijöissä surua ja haikeutta. Samalla se antaa kuitenkin myös mahdollisuuden työn kehittämiselle.

rose-window-strasbourg-cathedral-strasbourg-france-45975

Varhaiskasvatus on uskonnollisesti ja katsomuksellisesti sitouttamatonta.  Sen sisältämä katsomuskasvatus on luonteeltaan yleissivistävää ja tarkoitettu kaikille lapsille. Katsomuskasvatuksen myötä päiväkodissa tutustutaan niihin uskontoihin ja katsomuksiin, joita lapsiryhmässä on läsnä. Vastuu katsomuskasvatuksesta on päiväkodin henkilöstöllä. Tästä syystä seurakunnan pitämät hartaudet, kynttilähetket, pyhäkoulut tai pikkukirkot eivät ole Vasun mukaista toimintaa eikä niitä voi jatkossa enää järjestää päiväkodissa. Koko varhaiskasvatuksen ja erityisesti katsomuskasvatuksen lähtökohtana on, että toiminta on mahdollista kaikille – jokaisen lapsen tausta ja katsomus otetaan huomioon eikä eri katsomuksia aseteta eriarvoiseen asemaan.

Pedagogiikkaa unohtamatta

Uusi Vasu korostaa erityisesti pedagogisia lähtökohtia. Siksi on pohdittava seuraavia kysymyksiä: Miten seurakunnan työntekijän vierailu päiväkodissa tai muu yhteistyö nivoutuu päiväkodin omaan pedagogiseen ja ilmiölähtöiseen toimintaan? Mikä pedagoginen perustelu löydetään seurakunnan vierailulle – tai päiväkodin vierailulle seurakunnan tiloissa? Miten mahdollisen vierailun aihe liittyy päiväkodissa käsiteltäviin ja ajankohtaisiin teemoihin? Seurakunnan puolelta on tärkeää pohtia, millä tavalla asioita käsitellään. Voidaanko esim. pyhäinpäivän teemoja käydä yhdessä lasten kanssa niin, että tilaisuuteen voivat osallistua kaikki lapset vakaumuksesta riippumatta. On tärkeää muistaa, että katsomuskasvatukseen liittyvässä yhteistyössä tilanteisiin ei liity uskonnon harjoittamista, vaikka oltaisiinkin kirkon tiloissa (esim. kirkkoon tai hautausmaahan tutustuminen).

Vuodenkiertoon liittyvät tapahtumat ja juhlat (joulu, pääsiäinen, pyhäinpäivä jne.) ovat osa suomalaista kulttuuria ja niitä on tärkeä käsitellä myös lasten kanssa. Niillä on kristilliset juuret ja siten yhteistyö seurakunnan kanssa on luontevaa. Seurakunnan työntekijät voivat osaamisellaan tukea päiväkodin henkilöstöä sekä tarjota esim. materiaalia, keskustelutukea, oppimisympäristöjä jne. Yhteistyön muodot sovitaan aina paikallisesti päiväkodin toiveista ja tarpeista lähtien.

Toiminnan rikastuttamiseksi ja katsomuskasvatukseen liittyen seurakunta voi tarjota myös uskonnollisia tilaisuuksia (esim. joulu- ja pääsiäiskirkko). Näihin tilanteisiin saa liittyä uskonnon harjoittamisen elementtejä (rukous, uskontunnustus, virsi, siunaus jne.). Tilaisuuksia on hyvä miettiä, suunnitella ja toteuttaa yhdessä päiväkodin kanssa. Näiden tilaisuuksien rinnalla tarjotaan korvaava toiminta, joka ei sisällä uskonnon harjoittamista. Vaikka tämän korvaavan toiminnan järjestäminen on päiväkodin tehtävä, voi seurakunta yhteistyökumppanina olla tukena myös sen miettimisessä ja järjestämisessä.

Neljän korin malli on hyvä apu yhteistyötä pohdittaessa

Pohdittavaksi: Onko teidän seurakunnassa jo käyty yhteistyöneuvotteluja kunnan varhaiskasvatuksen kanssa  tulevan syksyn yhteistyöstä?

Teksti: Raija Ojell

Kuvat: Pexels

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s