Leikki kutsuu yhdessä oppimiseen

Vasu kirkossa -työryhmässä mietimme kirkon varhaiskasvatuksen suuntaviivoja uuden Vasun pohjalta. Keskeisenä uuteen Vasuun liittyvässä keskustelussa vaikuttaa olevan tällä hetkellä myös laajemmalla tasolla lapsen osallisuus ja laaja-alainen oppiminen: mitä näillä tarkoitetaan ja miten voivat näkyä seurakunnan varhaiskasvatuksessa? Tästä syystä olemme keskustelleet asiasta myös työryhmässämme. Lisäksi koulutuksissa ja seminaareissa saamieni näkökulmien pohjalta lähdin kirjoittamaan aiheesta.

Leikki on varhaiskasvatuksessa olennainen asia sekä lapsen osallisuuden vahvistamisen että laaja-alaisen oppimisen toteutumisen kannalta. Leikki motivoi lasta ja leikissä lapsi oppii. Varhaiskasvatuksessa leikki ja leikillisyys on keskeinen toimintatapa. Toiminnan sisällöt ja rakenteet tulisi suunnitella niin, että lapsella on mahdollisuus leikkiin. – Leikki mahdollistaa myös lapsen osallistumisen kokonaisvaltaisesti. Leikki on se kieli, jota lapsi ymmärtää ja joka mahdollistaa lapsen osallisuuden. Leikin kautta on mahdollista käsitellä monipuolisesti seurakunnan varhaiskasvatuksen sisältöjä.

StockSnap_J405LO4B6Y

Varhaiskasvatuksen keskeinen lähtökohta ja tavoite on lapsen hyvä elämä. Hyvään elämään kuuluu kuulluksi tuleminen ja mahdollisuus vaikuttaa omiin asioihin. – Juuri tästä on kyse laaja-alaisessa oppimisessa, jolla tavoitellaan lapsen elämään liittyvien ilmiöiden käsittelyä kokonaisuutena sirpaleisten toimintatuokioiden ja toisistaan irrallisten sisältöjen sijaan. Laaja-alaisessa oppimisessa on kyse lapsen elämänpiiriin vaikuttavien asioiden tarkastelusta kokonaisuutena niin, että lapsella itsellään on mahdollisuus ohjata oppimistaan omasta elämästä lähtevien kysymysten ja kiinnostusten kohteiden kautta.

Uusi vasu haastaa varhaiskasvattajia leikkiin ja heittäytymään lapsen maailmaan yhdessä lapsen kanssa. Tässä prosessissa myös kasvattaja voi oivaltaa jotain uutta, oppia ja tuntea lasta paremmin. Vasu kutsuu meitä kuuntelemaan lasta, tutustumaan lapsen maailmaan ja antautumaan yhteiseen leikkiin. Seurakunnan varhaiskasvatuksessa tämä tarkoittaa myös uskonnollisten kysymysten ja ilmiöiden käsittelyä monipuolisesti ja lapsesta lähtevistä kysymyksistä käsin. Jossain kohdin se voi tarkoittaa leikin lisäämistä ja työntekijälle uusien ilmiöiden ihmettelyä.

Usko ja kristillisen kasvatuksen sisällöt eivät ole lapselle erillisiä elämän osa-alueita, vaan ne ovat jatkuvasti läsnä olevia. Siksi laaja-alainen oppiminen on oivallinen mahdollisuus käsitellä näitä asioita lapsen kanssa kokonaisvaltaisemmin osana hänen elämänpiiriään. Leikki antaa meille kielen, jonka avulla voimme lähestyä syvempiäkin hengellisiä kysymyksiä lapsen kanssa yhdessä.

Uudet Valtakunnalliset varhaiskasvatussuunnitelman perusteet antavat ohjeistusta laaja-alaisen oppimisen suunnittelun tueksi. Tämän vuoden lopulla ilmestyvä työkalupakki seurakuntien varhaiskasvatuksen tueksi auttaa myös laaja-alaisen oppimisen ja leikin kehittämisessä.

Seurakunnan varhaiskasvatuksen sisältöjen ja pedagogiikan kehittämisessä voi lähteä liikkeelle pohtimalla:

  • Miten leikki näkyy tällä hetkellä toiminnassa?
  • Millaisia keinoja on käytössä lapsen kuuntelemiseen?
  • Miten voisi lisätä leikkiä toiminnassa?
  • Mitä laaja-alainen oppiminen voisi tarkoittaa seurakuntamme varhaiskasvatuksessa?
  • Mitkä ovat näiden osa-alueiden kehittämisen esteenä tällä hetkellä ja miten niitä voitaisi ratkoa?
  • Miten voidaan käsitellä uskoon liittyviä kysymyksiä leikin kautta lapsen kanssa?
  • Mistä lähdetään liikkeelle ja miten edetään seurakunnan varhaiskasvatuksessa leikin ja laaja-alaisen oppimisen kehittämisessä?

                                                                       Teksti: Johanna Heikkinen

                                                                      Kuva: Stocksnap

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s