Ilo irti Vasusta!

Kehittämisen polulla

Vasu kirkossa -työryhmässä on pohdittu paljon sitä, mitä erityistä uusi Vasu tarjoaa seurakuntien varhaiskasvatuksen kehittämiselle. Keskusteluamme vauhdittamaan asetimme eri vaiheissa tehdyt asiakirjat aikajanalle ja huomasimme kuinka luontevasti VASU2017 asettuu omalle paikalleen tässä asiakirjojen rivistössä! Meillä on kirkossa nyt tuhannen taalan paikka hyödyntää Vasun ajattelua oman työmme kehittämiseen luopumatta omasta perustehtävästämme.

Kirkon ensimmäinen varhaiskasvatuksen kehittämisasiakirja -prosessi tuotti Vaken ja “Lapsi on osallinen” -materiaalin. Se oli hyvä pohjatyö, joka mahdollisti seuraavan, hyvin intensiivisen prosessin, jonka tuloksena syntyi “Lapset seurakuntalaisina”.  Uskomme, että vasta näiden askelten kautta on nyt mahdollista syventyä pedagogiseen kehittämiseen, joka on uuden Vasun keskeisin anti. On ilo huomata, että näiden kaikkien asiakirjojen välille muodostuu punainen lanka, jota voi kutsua sanoilla “lapsen hyvän elämän edistäminen”. Siksi on helppoa todeta, että  VASU2017 sisältö ja tavoitteet eivät pongahda kirkon toimintaan ulkopuolelta annettuina velvoitteina, vaan ne ovat luonteva jatko sille työlle, jota on jo pitkään tehty sekä kirkon kehittämistyöryhmissä että paikallisissa seurakunnissa (seurakuntien omat Vaket).

fun-1952763_1920

Mitäs nyt?

Työryhmän jäsenille on tullut useita kysymyksiä siitä, mitä seurakunnassa pitäisi nyt tehdä uuden Vasun suhteen, ja milloin tulee lisäohjeita tai materiaalia. Kirkkohallituksen Vasu kirkossa -työryhmä tuottaa Vasun pohjalta materiaalia, mutta tätä materiaalia ei tarvitse suinkaan jäädä odottamaan! Jokaisessa seurakunnassa vasuprosessi voi alkaa jo nyt! Alkuun pääsee hyvin miettimällä työtiimeissä oman seurakunnan toiminnan  vahvuuksia uutta Vasua silmällä pitäen. Jo tehtyä Vakea on hyvä nyt päivittää Vasun pohjalta. Samalla kehittämissuunnitelman nimen voi helposti muuttaa seurakunnan Vasuksi.

Keskeisiä yhdessä pohdittavia asioita ovat esimerkiksi toiminnan arvot, lapsikäsitys, leikin merkitys ja ilmiölähtöisyys. Oman seurakunnan Vasu voi alkaa muodostua myös sen ympärille, mikä Vasussa ilahduttaa ja innostaa. Jos esimerksi leikki innostaa, niin sitten vain pohtimaan leikin olemusta! Siinä syntyy samalla keskustelua pedagogiikasta, lapsen osallisuudesta, ilmiölähtöisyydestä ja arvoista. 

Myös toimintasuunnitelmaa tehtäessä uusi Vasu toimii hyvänä peilinä. Toimintasuunnitelmiin voi hyvin nostaa myös painotuksia Vasusta, esimerkiksi juuri leikin kehittämisen. Valittujen painotusten konkretisoimiseen saa myöhemmin lisää välineitä esimerkiksi koulutuksista ja tulevasta materiaalista. Vasu kirkossa -työryhmä on nimittäin kokoamassa “varhaiskasvatuksen työkalupakkia” Vasu-prosessien tueksi. Työkalupakki valmistuu ja täydentyy vähitellen. Vuoden loppuun mennessä toivomme saavamme sen valmiiksi.

Haluamme myös nostaa esille seurakuntien erilaisia vasuprosesseja. Miten teidän seurakunnassa on lähdetty Vasun kanssa liikkeelle? Millaisia oivalluksia on syntynyt? Mikä tuottaa iloa? Muistathan, että oivalluksista ja onnistumisista kannattaa vinkata myös muille:)

                                                                                       Teksti: Vasu kirkossa -työryhmä
                                                                                       Kuva: Pixabay
Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s